Monday, 5 November 2012

TIPS | Followers Ouh Followers

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Hai. Nak bagi tips , macam Nurul ni tak layak pula. Yelah follower tak sampai 300+ dah nak bagi tips. Karang nanti ada yang cakap :

Berlagak betul budak ni. Followers baru 200 lebih dah nak bagi tips. Baik pergi baca buku untuk UPSR-lah !

Huhu...Nurul sedar sesangat siapalah Nurul ni. Maklumlah , budak bawah umur 13 tahun. Hehe...esok bersamaan 16 Ogos 2012 , Nurul dan sekeluarga akan balik kampung. Haha...ada korang kesah ?? Terbabas pula. Apa-apa sajalah.

1) BW (Blog Walking)
Tahu tak apa maksudnya tu ?? Maksudnya kita singgah sambil tinggalkan link blog kita kat Shoutbox atau komen. Tinggallah jejak kalau follow orang itu ok ?

2) Join segmen yang berkaitan follow-meng-follow
Ini memang penting. Kalau nak up follower join segmen. Mesti peserta tu tinggalkan jejak diorang kat entry korang. Janganlah pula diorang follow korang , korang tak follow balik pula. Sombong!

3) Jadi sponsor
Yang ni memang membantu. Kan kalau kita jadi sponsorkan mesti ada orang follow sebab tuan blog tu suruh follow. Tak kisahlah korang nak follow apa sekali pun janji korang sponsor. Contoh , Nurul pandai melukis jadi Nurul sponsor doodle.

4) Join Blogging Group
Hah! Untuk apa join blogging group ni ? Untuk korang pingkan entry terbaru korang. Nanti mesti diorang singgah and then komen "Saya dah follow awak. Follow me back :) " Lepas tu korang follow diorang balik. Diorang bukan baca entry korang pun. Kalau ada pun segelintir.

5) Follow terus kalau singgah
Dah singgah tu teruslah follow janganlah tunggu dia follow korang. Korang dah singgah tapi tak follow lepas tu tak tinggalkan jejak. Macam mana orang nak follow blog korang ? Tak ke bengang tu ?

6) Buat entry yang menarik perhatian pembaca
Yang ni mungkin susah sikit. Yelah , kita tak tahu entry apa yang menarik perhatian diorang. Contoh "Tipah Masuk TV" Itu memang entry yang menariklah. (Yelah kutt) Janganlah pula tajuk bombastik tapi entry panjang berjela andthen merapu.

7) Tinggalkan komen
Yang ni korang memang malas nak mampuskan ? Malas gila nak komen. Cukup tinggalkan jejak kat shoutbox je lepas tu blah. Banyak cantik muka kau! Nurul cakap macam tu korang jangan nak perasan cantik. Lain kali tinggalkan komen kalau nak orang tu follow. Manalah tahu tuan blog tu balas pula dengan komen blog korang. Siapa tahukan ??

8) Letak widget followers di atas sidebar
Yang ni korang janganlah letak bawah sekali kat blog korang tu. Korang kena letak kat bahagian atas sidebar. Korang boleh hias widget tu kalau widget tu tak menepati taste korang. Tak tahu nak hias macam mana ? Tengok TUTORIAL ni.

9) Letak link exchange
Link exchange ? Tak tahu ? Biasanya orang letak macam satu widget ni untuk korang letak link blog itu semua. Nurul ada taruk tapi dah buang.

10) Buat Tutorials , Tips atau Freebies yang berguna
Yang senang sangat! Korang just perlu buat tips atau freebies atau tutorials. Kalau korang pandai melukis , korang melukislah lepas tu bagi orang. Kalau korang ada tips atau tutorial , korang bagilah tips atau tutorial yang korang tahu.

11) Buat Segmen , Giveaway atau Contest
Yang korang faham-fahamlah ya ?


4 comments:

hidop malang said...

oi!!!!!!!!!!!!200 tu da ckop bnyk tahu x??dri aq?hak tuihh..ratus puluh pon x de tahu x!!

Nurfara Hani said...

tak perlu merendah diri. follower tak penting. readers yang penting

Nurul said...

Yup! Betul, betul, betul.

Nurul said...

Alahai~ Kau kan boleh usaha

m
e
s
s
a
g
e
 
This blog+author+design fully edited and the designer is Nurul. Don't steal my design !