Thursday, 29 November 2012

Terima Kasih! Hadiah Menanti Anda ^_^

Assalammualaikum
Ceria Time!
OK , Nurul nak ucapkan terima kasih kat korang yang komen blog Nurul. Blogger yang paling banyak komen akan mendapat hadiah dari Nurul ^_^ Buat masa sekarang ni, Nurul ingat nak bagi doodle tapi terfikir juga nak bagi hadiah yang lain. Nantilah Nurul fikir hadiahnya. Lihat siapa yang akan mendapat hadiah ^_^
Thanks sebab komen kat blog Nurul. Korang memang comel ^_^


Busy! Busy! Busy! Apa Itu Busy ?

Assalammualaikum
Ceria Time!

Harharhar...Mengarut punya tajuk. OK , Nurul nak bagitahu ni. Nurul bukan tak nak BW blog korang tapi Nurul busy sangat ni. Nurul kena edit blog orang. Jangan risau. Nurul akan BW kat blog korang. Lagipun tinggal lagi 1 je blog nak edit. Nanti Nurul tunjuk blog yang Nurul edit ok ?

Monday, 19 November 2012

Yes ! Finally I Got 5A In UPSR

Assalammualaikum
Ceria Time!
Yes ! Yes ! Yes ! Akhirnya , Nurul dapat 5A dalam UPSR. Alhamdulillah.  Nurul langsung tak sangka akan dapat 5A. Kawan-kawan , sedara mara tak putus-putus ucap tahniah kat Nurul. Thanks you all. Marilah sama-sama kita lihat slip result UPSR Nurul.

 *Tekan gambar tu kalau tak nampak.
Okeyy , disebabkan Nurul dapat 5A , Nurul dapat telefon touch screen keluaran terbaru CSL (terbaru ke ?) Dah lama Nurul nak telefon touch screen. Jeles tengok kawan-kawan yang lain dapat telefon touch screen tapi Nurul tak dapat pun. Sedih tau! Tapi sekarang happy je. Boleh claim hadiah daripada sedara mara yang dah janji nak bagi hadiah kalau dapat 5A.

 Tu dia , telefon Nurul siap dengan slip lagi. HAHAHA

Nampak doodle di atas ? Yang ni doodle dari Kak Cci sebelum Nurul jawab UPSR. Alhamdulillah. Thanks Kak Cci sebab bagi semangat kat Nurul. Comel doodle tu kan ? Apa-apa pun Nurul nak ucapkan tahniah kepada siapa yang dapat 5A and thanks for your congratulations.

Wednesday, 14 November 2012

Sorry!

Assalammualaikum
Ceria Time!
Sorry ya ? Bagi korang yang hantar details untuk edit blog korang tu , Nurul akan edit selepas 24 Nov 2012. Tahu kenapa ? Sebab Isnin minggu depan bersamaan 19 Nov 2012 hingga 23 Nov 2012 , Nurul ada exam SDEA. SDEA ini exam yang penting macam UPSR. Jadi , korang yang dah sent detail tu Nurul tetap akan edit tapi selepas Nurul habis exam. Ouh ya. Ada blog yang Nurul dah edit separuh tapi jangan risau. Nurul akan sambung edit selepas 24 Nov 2012. Harap maklum.


Monday, 12 November 2012

TUTORIAL | Letak Corak Pada Baju Doodle

Assalammualaikum
Ceria Time!
Hello. Sorry! Lambat buat tutorial ni. Nurul busy sikit. Tapi tak adalah busy sangat. Just edit blog orang. Nurul dah cakap nak buat tutorial lipat baju pada doodle kan ? Eh ? Silap. Letak corak baju pada doodle. Ish! Silap taip pula = =" Ok , just follow this step.

BEFORE THAT , korang kena transparentkan baju doodle tu dulu. Kalau degil sangat , lantak kaulah kalau tak jadi. Nurul peduli apa ?





Tadaa...Sorry , kak Fiqah. Sorry. Sorry. Sorry. Sorry. Sorry. Sorry. Sorry.


Siap Satu Template

Assalammualaikum
Ceria Time!
Fuh! Nurul melepaskan lelah setelah mengedit blog seorang akak iaitu pelajar UITM. Akak tu minta Nurul edit warna pink. So , Nurul editlah kasi pink. Mungkin lawalah. Korang godek-godek kejap.

Tengok gambar macam buruk je kan ? Nurul tak pandai sangatlah nak Print Screen. Tu yang macam buruk je. Kalau nak tengok betul-betul , terjahlah blog ini. TERJAH

Korang nak juga Nurul edit ? Cepat! Promosi free edit blog full sampai 26/11/2012 je! Nak tahu kena hantar details kat mana ? Klik HERE.


Sunday, 11 November 2012

TUTORIAL | Background Pada Doodle

Assalammualaikum
Ceria Time!
Just follow the step.

Open your Paint Tool SAI.



Kalau tak nampak tu , tekanlah gambar tu ye ?

 Nantikan Tutorial letak corak pada baju doodle...(Macam nak buat filem pula XD)


Free Edit Blog Full

Assalammualaikum
Ceria Time!
Nurul boring-boring-boring dan boring. Disebabkan tak tahu nak buat apa. Nurul ingat Nurul nak edit blog korang. Nurul edit mungkin simple tapi harap dapat memuaskan hati korang.

Bila Nurul dah habis edit blog korang , Nurul akan tanya pendapat korang dulu. Kalau tak memuaskan hati korang , Nurul akan edit semula. Kalau tak puas hati juga , korang editlah sendiri. Setiap edit tu , Nurul sertakan sekali doodle yang Nurul lukis.

Kalau korang nak , hantarkan details ini kat massenger page Nurul.
Email
Password
Warna yang korang nak Nurul edit
Design blog yang korang nak
Simple right ? Kalau nak silalah hantar details di atas di massenger page Nurul.

Saturday, 10 November 2012

SEGMEN | Gambar Aku Di Vektor ?

Assalammualaikum
Ceria Time!

Er...Nak cakap apa ni ? Hurm , Kenapa Nurul nak gambar Nurul divektorkan ? Sebab Fiqah opps! Kak Fiqah. Kak Fiqah kan tua setahun dari Nurul. Sebab Kak Fiqah pernah vektorkan gambar Nurul. Cantik sangat. Teringin nak lagi :)
Cantik right ? Maksud Nurul , vektor tu yang cantik bukan Nurul. Minta-mintalah menang. Teringin sangat nak vektor dari Kak Fiqah lagi. Senior Fiqah , please bagi junior Nurul menang eh ? Nanti Nurul bagi RM 1 juta. HAHAHA XD Rasuah pula. Nurul tak ada duit banyak tu. Daripada bagi Senior Fiqah , baik bagi Junior Nurul.

Minta-mintalah menang walaupun entry Nurul tak kreatif.


Thursday, 8 November 2012

Dah Lama

Assalammualaikum
Ceria Time!
Hahaha...Sorrylah dah lama tak update ada masalah teknikal sikit. Nurul tengah kelirulah. Result UPSR bila keluar ? Kejap hari ni , kejap 19 November. 19 November tu dahlah Nurul ada exam SDEA. Aduss! Pening.


Monday, 5 November 2012

TIPS | Followers Ouh Followers

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Hai. Nak bagi tips , macam Nurul ni tak layak pula. Yelah follower tak sampai 300+ dah nak bagi tips. Karang nanti ada yang cakap :

Berlagak betul budak ni. Followers baru 200 lebih dah nak bagi tips. Baik pergi baca buku untuk UPSR-lah !

Huhu...Nurul sedar sesangat siapalah Nurul ni. Maklumlah , budak bawah umur 13 tahun. Hehe...esok bersamaan 16 Ogos 2012 , Nurul dan sekeluarga akan balik kampung. Haha...ada korang kesah ?? Terbabas pula. Apa-apa sajalah.

1) BW (Blog Walking)
Tahu tak apa maksudnya tu ?? Maksudnya kita singgah sambil tinggalkan link blog kita kat Shoutbox atau komen. Tinggallah jejak kalau follow orang itu ok ?

2) Join segmen yang berkaitan follow-meng-follow
Ini memang penting. Kalau nak up follower join segmen. Mesti peserta tu tinggalkan jejak diorang kat entry korang. Janganlah pula diorang follow korang , korang tak follow balik pula. Sombong!

3) Jadi sponsor
Yang ni memang membantu. Kan kalau kita jadi sponsorkan mesti ada orang follow sebab tuan blog tu suruh follow. Tak kisahlah korang nak follow apa sekali pun janji korang sponsor. Contoh , Nurul pandai melukis jadi Nurul sponsor doodle.

4) Join Blogging Group
Hah! Untuk apa join blogging group ni ? Untuk korang pingkan entry terbaru korang. Nanti mesti diorang singgah and then komen "Saya dah follow awak. Follow me back :) " Lepas tu korang follow diorang balik. Diorang bukan baca entry korang pun. Kalau ada pun segelintir.

5) Follow terus kalau singgah
Dah singgah tu teruslah follow janganlah tunggu dia follow korang. Korang dah singgah tapi tak follow lepas tu tak tinggalkan jejak. Macam mana orang nak follow blog korang ? Tak ke bengang tu ?

6) Buat entry yang menarik perhatian pembaca
Yang ni mungkin susah sikit. Yelah , kita tak tahu entry apa yang menarik perhatian diorang. Contoh "Tipah Masuk TV" Itu memang entry yang menariklah. (Yelah kutt) Janganlah pula tajuk bombastik tapi entry panjang berjela andthen merapu.

7) Tinggalkan komen
Yang ni korang memang malas nak mampuskan ? Malas gila nak komen. Cukup tinggalkan jejak kat shoutbox je lepas tu blah. Banyak cantik muka kau! Nurul cakap macam tu korang jangan nak perasan cantik. Lain kali tinggalkan komen kalau nak orang tu follow. Manalah tahu tuan blog tu balas pula dengan komen blog korang. Siapa tahukan ??

8) Letak widget followers di atas sidebar
Yang ni korang janganlah letak bawah sekali kat blog korang tu. Korang kena letak kat bahagian atas sidebar. Korang boleh hias widget tu kalau widget tu tak menepati taste korang. Tak tahu nak hias macam mana ? Tengok TUTORIAL ni.

9) Letak link exchange
Link exchange ? Tak tahu ? Biasanya orang letak macam satu widget ni untuk korang letak link blog itu semua. Nurul ada taruk tapi dah buang.

10) Buat Tutorials , Tips atau Freebies yang berguna
Yang senang sangat! Korang just perlu buat tips atau freebies atau tutorials. Kalau korang pandai melukis , korang melukislah lepas tu bagi orang. Kalau korang ada tips atau tutorial , korang bagilah tips atau tutorial yang korang tahu.

11) Buat Segmen , Giveaway atau Contest
Yang korang faham-fahamlah ya ?


Saturday, 3 November 2012

FREEBIES | Doodle Freehair Tengah Duduk Sambil Pegang Teddy Bear

Assalammualaikum
Ceria Time!
http://2.bp.blogspot.com/-WRx3nu-8v_I/UJTq3Q6OpgI/AAAAAAAABxU/2Pvzzggaze0/s320/Freebies+Doodle+Freehair+Duduk+1.png

http://3.bp.blogspot.com/-FkzkxTkdclY/UJTretL8apI/AAAAAAAABxc/QCIkqHZYDY8/s320/Freebies+Doodle+Freehair+Duduk+2.png

http://2.bp.blogspot.com/-T5vcYOPQ5zI/UJTr929AFFI/AAAAAAAABxk/DIHWia5z2AU/s320/Freebies+Doodle+Freehair+Duduk+3.png

http://2.bp.blogspot.com/-w8aUbPKrTaQ/UJTseMk8OBI/AAAAAAAABxw/64-dGRlPtMQ/s320/Freebies+Doodle+Freehair+Duduk+4.png

http://1.bp.blogspot.com/-hkw13_TgFG4/UJTtBVvIJcI/AAAAAAAABx4/7lbjFhAIP0I/s320/Freebies+Doodle+Freehair+Duduk+5.png

http://4.bp.blogspot.com/-l1sWubyppEY/UJTtiORPfII/AAAAAAAAByA/rQHpZ2mQhmY/s320/Freebies+Doodle+Freehair+Duduk+6.png

http://3.bp.blogspot.com/-3_52xMw-o2E/UJTuNmh5LFI/AAAAAAAAByI/54nksPUwrjs/s320/Freebies+Doodle+Freehair+Duduk+7.png

http://3.bp.blogspot.com/-0ElyRaDSZNk/UJTuv6du_HI/AAAAAAAAByQ/OGC8IlmiFnE/s320/Freebies+Doodle+Freehair+Duduk+8(PINK).png

http://3.bp.blogspot.com/-G4ilJZf0wfU/UJTvUClrPwI/AAAAAAAAByc/2y_Yq59ttSk/s320/Freebies+Doodle+Freehair+Duduk+9.png



Friday, 2 November 2012

TUTORIALS | Buat Doodle Macam Sticker

Assalammualaikum
Ceria Time!
Hari ni , Nurul nak buat tutorials yang di-request oleh orang yang sama iaitu Fiqah. Fiqah suruh Nurul ajar cara buat doodle yang macam sticker. Senang sangat. Jom ikut step di bawah ni.
1) Buka Photoshop korang. Tak kisahlah CS berapa pun , semua sama je. Tekan File > Open > Pilih doodle yang korang nak jadikan sticker > OK.

2) Nanti keluar macam nikan ? Korang tekan butan macam yang Nurul petakkan tu. Lepas tu tekan Drop Shadow.
3) Korang adjust mengikut keselesaan korang. Adjust kat bahagian yang Nurul petakkan tu tau!
4) Seterusnya  , korang tekan Stroke. Adjust yang Nurul petakkan tu. Yang Nurul petakkan tu border dia. Pastikan border dia besar tapi jangan besar sangat. Medium je sizenya ya ?
5) Tekan File > Save > Namakan doodle sticker korang > OK.
6) Dah siap :)
Cantik tak ? Selamat mencuba ya Fiqah!


TUTORIALS | Letak Mata Doodle Di Doodle

Assalammualaikum
Ceria Time!
Hari ni tetiba je buat tutorial. Dah lama tak online lepas tu tup tup buat tutorials.Apa-apa jelah. Ok. Tutorials ni di-request oleh Fiqah.
 1) Korang lukis doodle korang.
2) Ctrl + O > Keluar window macam kat bawah ni > Search mata doodle yang korang berkenan > Tekan > Okey. Lepas tu automatik doodle korang tu tak ada. Bukan tak ada. Cuba korang tengok bawah sekali ada macam 2 tab kan ? Tekan tab pertama tu lepas tu keluarlah doodle korang. Tekan Ctrl + A lepas tu tekan Ctrl + C lepas tu pergi kat tab pertama and tekan Ctrl + V.
 3)Korang edit mata doodle tu macam kat gambar bawah ni. Ikut no. dia ye.
 4) Yeah ! Dah siap. Lepas tu save.

 Amacam ? Boleh cuba ?? Selamat mencuba.


Thursday, 1 November 2012

Cantik nombor

Assalammualaikum
Ceria Time!

Cantik betul no. Apalah cantik no. tu ? Bukan no. follower atau apa tapi no. FACEBOOK notis :P
Cantikkan ? Sorry dah lama tak online. Ada masalah otak iaitu tak ada idea nak update.

m
e
s
s
a
g
e
 
This blog+author+design fully edited and the designer is Nurul. Don't steal my design !