Sunday, 27 May 2012

Segmen | Saya Nak Doodle Comel

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Hai~ Nurul dah lama tak update kan ?? Lagipun , malam Rabu Nurul balik kampung !
Ouh ! Rindu sungguh daku di kampungku. Setelah sekian lama tidak 
ku pulang , hari ini daku pulang juga. Sudahlah ! Nak join ? Jom.

http://2.bp.blogspot.com/-YLxsIQgJcTY/T8IlySTuXlI/AAAAAAAAAhE/bdTkDnBoTNg/s1600/segmen.PNG
Syarat-syarat
1) Follow this blog. Untuk mengetahui siapa pemenang.
2) Like fanpage Nurul yang ada di sidebar ye. Bukan untuk kepentingan diri 0keyy !
3) Buat satu entry dan letakkan tajuknya "Segmen | Saya Nak Doodle Comel
4) Letak banner kat atas tu kat entry korang. Tekan je banner tu , nanti dapatlah link gambar tu.
5) Kat entry tu korang letak butiran seperti berikut.
Nama
Warna doodle
6) Hantarkan link entry anda di komen. Letak di entry lain atau shoutbox tidak akan di kira !
7) Segmen akan ditutup bila-bila masa je.
8) Pemenang dipilih melalui Random.org

PERINGATAN !!
Kalau segmen ini tidak melebihi 25 , maka segmen ini akan ditutup !

Friday, 18 May 2012

Siapa Follower Yang Ke-100 ?

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Aduh~ Siapalah follower aku yang ke-100 ?? Banyak tutorials aku buat tapi 
tak ada sorang pun komen. 

Sedihnya :(

Kadang-kadang aku agak tersinggung bila aku bertanya kepada 
blogger popular , mereka tidak dijawab langsung.

Namun , aku berfikiran positif. 
Mungkin diorang busy kot. Takpun tak online. Takkanlah nak online 24  jam kan ??
Aku biarkan aje persoalan yang aku tanya kepada mereka sehingga hari ini.
Masih tiada jawapan. Satu jawapan pun tidak ada.

Hemm , kekadang kecil hati juga dengan blogger yang lain. Sesetengahnya
cakap sudah follow aku , tapi sebenarnya diorang tak follow langsung !
Dasar penipu !!! Korang ingat aq bodoh sangat ke hah sampai aq tak cheak siapa
yang follow aku ??

Mentang-mentanglah aku budak kecil lagi. YE !! Aku sedar aku darjah 6.
Tapi budak darjah 6 sekarang ni sudah pandai. Tak macam budak yang baru belajar
ABC.

Sekian luahan hati saya yang mengarut.


Thursday, 17 May 2012

Tukar New Template Kepada Old Template

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Sudah bosan dengan New Template atau ingin melihat dashboard Old Template ? Jom !

1) Pergi ke Dashboard korang. Kemudian buat seperti di bawah.



2) Tada ! Menjadi tak ?



PERINGATAN !!!
Jika korang tak ada Old Blogger interfece , korang janganlah sedih. 
Sebab , korang boleh tengok dashboard blogger lain melalui gambar yang dipost.

Selamat Mencuba :)


Sign In

Assalammmualaikum
Smiley ^_^

Alah~ Dah Sign Out tak tahu nak Sign In balik ? Aduhh ! Jom ikut step kat bawah.

1) Go to this link.
2) Tulis email blog dan password. Kemudian tekan Sign In.



3) Kemudian korang akan jumpa dashboard ! Yeah !! Sudah jadi ! Bolehlah korang hias/tulis entry kat blog korang :)




Selamat Mencuba.




Wednesday, 16 May 2012

Sign Out

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Tak tahu nak Sign Out ? Alah~ Kesiannya. Sign Out tu log keluar macam Facebook juga.
Okey , jom kita mulakan !

1) Username > Sign Out




2) kemudian akan jadi macam gini. Done :)


Selamat Mencuba !



Tuesday, 15 May 2012

Full Tutorials About New Template Interface

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Full tutorials for new template interface. Sebenarnya , ini bukanlah tutorials sangat. Cuma kita jalan-jalan 
kejap kat new template ni. Nurul pun guna new template juga. Dulu guna Old Template Interface , 
sekarang sudah guna New Template Interface sebab new template ni laju dan kemas. Jomlah mulakan
tutorials.

Yang Nurul petakkan tu untuk view korang punya blog.

Jom mulakan dengan Overview. Tekan dan akan keluar seperti ini :

Ini adalah paparan halaman. Paparan halaman ialah tempat untuk kita lihat 
berapa orang yang singgah blog kita. Seterusnya kita ke Post pula.

Ini adalah senarai entry yang kita dah post.
Jalan-jalan ke Pages pula.

Yang ni Pages. Tak tahu Pages tu apa ? Alah~ yang kat blog Nurul tulah ! Yang Home , Tuto tu ..
Faham ? Jom kita ke Comments pula.

Yang ni comments list. Iaitu senarai komen yang dikomen-komen oleh blogger lain.

Yang ni Stats. Yang ni adalah tempat untuk mengetahui entry mana yang paling popular.

Yang ni Stats juga tapi yang adalah senarai blog yang kita singgah.

Yang pun Stats juga. Yang ni adalah tempat untuk kita mengetahui pasal browser yang pengujung
selalu guna untuk buka blog kita.

Yang ni layout tapi bukan layout. 
Korang scroll bawah , kemudian barulah keluar layout seperti di bawah.

Yang ni barulah layout.

Yang ni Template. Korang boleh hias blog dengan menggunakan Edit HTML atau
Template Designer.

Yang nilah tempat untuk korang letak kod. Tapi ! Jangan sembarang je letak kod. 
Kod harus diletakkan di tempat yang sepatutnya.

Yang nilah Template Designer. Nak tahu kat mana Nurul buka ? Kat Template > Customise

Yang Ni setting. Korang boleh setting apa yang korang nak.



Yang ni korang boleh tukar bahasa. Tekan je yang Nurul petakkan tu.

Pilihlah bahasa yang korang nak.

Yang ni korang jangan usik langsung ! Faham ?


Nak tulis entry ? Tekan je yang Nurul petakkan tu.

Akan keluar macam gini. Korang tulis je apa yang korang nak kemudian tekan 
butang Publish kat atas. Jangan lupa tulis tajuk entry korang kat ruangan kosong bersebelahan
dengan butang Publish.

Fuh ! Penat betul tadi kan ? Jalan-jalan. Okey lah ,bye. Sekian full tutorials untuk hari ini.
Oh ye ! Jangan usik tempat Earnings. Tak ada apa-apa pun.


Cari Layout

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Nak cari layout pula ? Okey , jom kita mulakan sesi pembelajaran.

1) More Options > Layout.



*Nanti keluar ni kan ? Korang scroll down dan akan jumpa layout seperti di bawah.


2) Mudah sangat kan ?? Selamat mencuba !





Cari Edit HTML

Assalammualaikum
Smiley ^_^

New tutorials for new blogger. Korang nak hias blog tapi tak jumpa Edit HTML ? 
Jangan risau. Nurul boleh tolong. Sekarang , ikut step Nurul ye.

1) More Options > Template > Edit HTML.




2) Jumpa ? Hah ! Korang tekan je yang Nurul petakkan merah tu. Pastu keluar ni kan ?


2) Sekarang , korang bolehlah hias blog macam orang lain :) 

TIP :Untuk memudahkan korang mencari kod yang dikehendaki , korang tekan je F3 kat keyboard korang.
Tulis kod yang korang nak cari dan korang ankan jumpa kod yang dicari ! Mudahkan ?

Selamat mencuba ! Adios.


Monday, 14 May 2012

Kau Memang Gedik + Buruk !

Assalammuaalaikum
Smiley ^_^



Amboi ! Ganasnya title entry kali ni. Memang ! Nurul dah lama pendam sejak dulu lagi. 
Memang BENCI gilalah dengan budak gedik ni ! Dahlah hitam gedik pula tu. Grr. Perasan comel lepas tu perampas kawan aku dan penyebok !!! 

 Janganlah kau nak mengedik sangatlah. Dahlah ketot , asyik kena marah dengan cikgu pula tu .. 
Korang tahu tak siapa yang Nurul marah gila ni ? Nak sebut ni .. 


Boleh terus ke Facebook nya. Fatin Amanie Q Qute konon ! 'Cute' lah sangat kan ??
Tangkap gmbar pon gedik ! Tengok mulut dia tu .. YA ALLAH !
Dia cakap
"Sekarang kan orang tangkap gmbar buat mulut macam tu."

Aku cakap dalam hati :
"Banyaklah kau ! Makin menyampah aku tengok kau buat macam tu. Dasar mulut macam itik !!"

Sekian. Terima kasih. :::::KOMEN PLEASE:::::


Saturday, 12 May 2012

Contest Blog Paling Comel dan Awesome by Hafizatul Asyrin

Assalammualaikum
Smiley ^_^


Tema Blog : My Design Blue Blog
Tagline Blog :  Jangan harap awak boleh COPYCAT design blog saya !
Menarik ?? Herm .. dapat mendengar lagu terbaru Shila Amzah.



Thursday, 10 May 2012

Segmen : Up Follower & Tambah Kenalan

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Join segmen


Saya orang Johor. Kampung saya di Kedah.
Saya memang sudah mengetahui bahawa saya tidak akan menang.





Tuesday, 8 May 2012

Segmen : Doodle Nama Saya Part 2

Assalammualaikum
Smiley ^_^


Nama : Kakciek
Warna : Purple

Kawan :



Exclusive Giveaway By Cik Bunny

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Ada seorang akak ni ajak saya masuk giveaway dia. Nurul pun join.


Giveaway ini dianjurkan Inspire Bunny ditaja bersama NMA Shop , Butikpinkku , Bunny Inspire dan Home Inspiration (boutique) 


Saturday, 5 May 2012

Remove Timeline

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Tentu korang rimas guna timeline kat Facebook kan ? Nurul pun rimas.
Korang nak buang tak timeline ?? Nak ? Jom.

Pilihlah browser korang.

  

Dah siap download. Korang tutup browser korang dan buka balik.
Cuba tengok Facebook korang. Dah hilang kan ?



m
e
s
s
a
g
e
 
This blog+author+design fully edited and the designer is Nurul. Don't steal my design !