Wednesday, 17 October 2012

TUTORIAL | Colourful Followers Widget

Assalammualaikum
Ceria Time!


Hai! Nak Followers widget yang berwarna-warni walaupun google dah buang website untuk hias widget follower korang ? Nurul ada jalan penyelesaiannya! Nak hias follower widget macam Nurul ?

1) Dashboard > More options > Layout > Add a Gadget > Followers > Save


2) Add a Gadget > HTML/Javascript > Copy and paste kat HTML/Javascript tu > Save.


<center><!-- Include the Google Friend Connect javascript library. -->
<script type="text/javascript" src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js"></script>
<!-- Define the div tag where the gadget will be inserted. -->
<div id="div-BLOG ID" style="width:190px;border:1px dotted #000000;"></div>
<!-- Render the gadget into a div. -->
<script type="text/javascript">
var skin = {};
skin['FONT_FAMILY'] = 'trebuchet ms,sans-serif';
skin['BORDER_COLOR'] = '#FF4D4D';
skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = '#FF4D4D';
skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = '#000000';
skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = '#FF4D4D';
skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = '#ffffff';
skin['CONTENT_BG_COLOR'] = '#ffffff';
skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = '#FF4D4D';
skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = '#000000';
skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = '#7777cc';
skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = '#999999';
skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = '#FF4D4D';
skin['NUMBER_ROWS'] = '2';
google.friendconnect.container.setParentUrl('/' /* location of rpc_relay.html and canvas.html */);
google.friendconnect.container.renderMembersGadget(
 { id: 'div-BLOG ID',
   site: 'SITE ID' },
  skin);
</script></center>
ABC : Blog Id. Tak tahu ? Tengok tutorial yang INI.
ABC : Suka hatilah nak berapa row.
ABC : Width widget followers korang.
ABC : Ketebalan border widget followers korang.
ABC : Just choose one dotted / dashed / solid
ABC : Tukarlah ikut suka hati korang. Nak kod colour ? SINI
ABC : Letak SITE ID blog korang bukan BLOG ID tau!

UPDATE!!
Step yang no.1 yang bahagian Nurul suruh letak widget follower yang disediakan itu ada sebabnya. Nurul suruh letak widget follower yang disediakan itu untuk mencari SITE ID. Lepas korang letak widgets follower yang disediakan tu , korang view blog korang and then tekan Ctrl + U. Korang tekan F3 dan search Followers iaitu widget followers yang korang letak tadi. *bukan colourful followers widget ye! 

Yang Nurul petakkan itulah SITE ID. Korang copy and then letakkan bahagian kod yang Nurul suruh.
Lepas dah jadi tu buanglah widget follower yang disediakan blog ni ye ?

Hah! Macam mana ? Berminat nak buat ? Buatlah. Bagi yang dah buat tu alhamdulillah kalau faham tutorial Nurul dan menjadi ye ? Baiklah! Nurul nak relaks kejap. Bye! Selamat mengomen dan berjaya bagi yang nak mencuba.


4 comments:

cerita best said...

cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

fiqah hamed said...

Congrats..awak merupakan salah satu pemenang GA fiqah..Sila hantar detail secepat mungkin.. (:
http://belogfiqahcheeky.blogspot.com/2012/10/pemenang-partner-giveaway-by-fiqah-dan.html

Nurul said...

Okey , pakjoe :)

Nurul said...

Wah ? Betul ke ni ? Yeah!!! First time menang GIVEAWAY.

m
e
s
s
a
g
e
 
This blog+author+design fully edited and the designer is Nurul. Don't steal my design !