Saturday, 29 September 2012

TUTORIALS | Lukis & Warna Mata Doodle Guna Paint Tool SAI

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Tahu lukis doodle tapi tak tahu nak lukis dan warna mata doodle ? Jom ikut step Nurul ni.

1)Lukis doodle atas kertas > Scan/tangkap gambar guna camera > Save kat PC(Komputer).
2)Buka software Paint Tool SAI > Open gambar doodle yang korang lukis tadi.


3) Korang zoom in macam gambar kat bawah dan ikut apa yang Nurul petakkan.


4) Korang mula melukis macam yang Nurul buat kat gambar and then tekan symbol mata tu.


5) Nanti akan jadi macam.


6) Ikut macam gambar kat bawah ye..


7) Hitamkan ruangan mata tu...


8) Seterusnya buat bulatan putih kat mata tu. Guna marker tau!


9) Buat new Layer. Pilih warna yang korang nak. Kemudian , buat macam kat bawah ni...


10) Tarik pastu letak kat bawah layer putih tu..


11) Guna eraser pastu padam ikut bulatan merah macam gambar di bawah.


12) Belum siap lagi...Kembali ke linework layer dan tekan Pressure untuk tajamkan garisan. Tekan point yang nak di tajamkan > tarik ke kiri mengikut anak panah di bawah.


13) Dah siap !



Hehe..Amacam ? Korang boleh cuba..Maaflah ye penerangan dia atas amat ringkas dan macam susah untuk di fahami tapi korang boleh tengok gambar kalau nak faham. Adioss...


Friday, 28 September 2012

Cantik Tak ?

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Hihihi...Hehehe...Huhuhu...Hohoho...There are butterfly in my stomach. Blog pun tak hadis habis edit lagi dah kena bangun awal besok pagi. Besok Nurul nak kena pergi SMK STARP! Tahu kenapa ? Nurul masuk karnival kokurikulum seni kebudayaan kat SMK STARP tu. Masuk acara pecah belanga (betul ke ejaannya?).  Orang mungkin akan tanya :

Macam mana kau boleh terlibat ni , Nurul ? Kan sekolah menengah punya. Kau baru 12 tahun.

Nurul akan balas :

Entah. Budak 5A tu yang cadangkan nama aku. Aku follow jelah. Lagipun budak 5A tu pun pendek. Pecah belanga nikan untuk orang tinggi macam aku je.. *hidung tinggi*

Orang yang mungkin tanya tu balas :

Budak 5A ? Siapa tu ?

Nurul akan balas :

Hang pi tengok kat La Boss sana. Kat sana ada dok crita pasal dak 5A tu..
Adess, berdialog pula. Baiklah , berbalik pada tajuk entry Nurul. Cantik tak ? Apa yang cantik ? Itu yang jadi persoalan sekarang ini...Nurul nak tanya pendapat koranglah pasal lukis yang kawan Nurul lukis guna Photoshop Online Free ni... Kalau Nurul , cantik aje lukisan yang orang lain buat...

Miera ni memang pakar Math. Ikut perangai ayahnya tapi pandai Math macam maknya. Kadang-kadang tu adalah juga Miera ni ikut macam perangai maknya iaitu perangai garam garang macam singa betina. Hati-hatilah kalau cari pasal dengan Miera dan Nurul...Sebab ? Nurul lagi garang sampai balik kerusi. 

Adalah seorang pelajar ni cari pasal dengan Nurul kat dalam library, sekali...BANG! Bunyi kerusi kena baling. Geram sungguh masa tu ! Dahlah cari pasal , balik pun tak kena...Pelajar tu pun satu , yang dia pergi menyorok kat rak buku tu kenapa ? Nasib baik rak tu tak jatuh kalau tak, satu kerja nak kena angkat balik.

Alamak ! Terlanjur cerita pula. Oklah,, mari kita judge lukisan Miera !!

Apa pendapat korang ??


Thursday, 27 September 2012

SEGMEN | Tangkap Follower Sebanyak Mungkin

Assalammualaikum
Smiley ^_^




Friends :
 1 | 2 | 3 | 4


Wednesday, 26 September 2012

WORDLESS WEDNESDAY | Selamatkan ??

Assalammualaikum
Smiley ^_^


Cuba cheak kat kertas kajang korang. Hehehe..


Monday, 24 September 2012

Maaf ! Maaf !

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Maaf semua. Nurul menyesal sangat. Dah lama blog ni gitu je kan ?? Maaf.
Labah-labah pun dah buat sarang kat sini. Shuuu~ Buat sarang jauh-jauh sana.
Nurul sedih sangat hari ni.

1) Perlawanan Bola Jaring.
    Nurul kalah. Uhuk~ Pasukan rumah kuning menang !! Hebat betul..
2) Rindu CRUSH.
    Korang pernah ada kekasih ? Nurul pun pernah. Rindunya kat si CRUSH tu. Kenapalah 
    Nurul buat macam tu ?? Kan bagus kalau Nurul tak putuskan hubungan diorang. Uhuk T_T.
3) Tak dapat Sijil.
    Uhuk !! korang ingat tak pertandingan karangan yang hantar kat Perdana Menteri tu ? Nurul
    tak menang. Kawan Nurul yang menang. Hermm,,,


Sedih sangat ! Korang pun ada cerita tak kenapa korang sedih ?? 


Tuesday, 18 September 2012

Entry Pendek ! Huh.

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Hello. I'm silent owner of this blog. I always check this blog everyday. I very lazy to update this blog. I want to say thank you to all of you because you gave support to me for my UPSR exam. Okay !

Good bye !!!


Monday, 3 September 2012

TUTORIALS | Lukis Doodle Guna Paint Tool SAI

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Nak belajar ? Follow this step.
Tutorials ni ditanya oleh Fiqah.

Hehe..Orang ni tanya bukan suruh buat tutorials. Haha ! Aku GEDIK.
Orang tanya pasal Photoshop , aku buat tutorials pasal Paint TOOL SAI..
Sebenarnya caranya sama je cuma berlainan softwarekan ??

1) Ambil pensel , mula melukis kat atas kertas A4 *bukan kertas kajang


2) Scan/take picture doodle yang korang lukis tu kat internet. Buka Paint Tool SAI korang.

Buat apa yang Nurul petakkan...

3) Mula melukis dan mewarna...

Kalau nak berhentikan line tu , tekan 2 kali.

4) Untuk mencantikkan lagi doodle korang , korang tekan buatng mata tu macam gambar di bawah.


5) New > Save As > Namakan doodle korang > Pastikan PNG > Save



Nak Transparent-kan ? Klik HERE...

Komenlah kalau rasa tutorials ni berguna...


TUTORIALS | Transparent-kan Doodle Using Paint.NET

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Ada juga yang tak tahu nak transparent-kan doodle macam mana ??
Tak semestinya kita kena guna Photoshop untuk transparent-kan doodle...
Paint.NET kan ada ?? Apa guna Paint.NET tu kalau tak ada sesiapa yang guna ??

1) New > Open > Select picture > Magic Tool > Select bahagian yang korang nak transparent-kan > Cut *tekan gambar gunting ye...




Sunday, 2 September 2012

Partner Giveaway By Fiqah dan Ieyla

Assalammualaikum
Smiley ^_^


Nak join ? Klik je banner di atas !
Penat tangan dok LIKE / FOLLOW / ADD / KLIK



Segmen Jiakreatifelt : Blog Aku Cantik Tak ??

Assalammualaikum
Smiley ^_^


Friends :
One | Two | Three |


Saturday, 1 September 2012

GIVEAWAY | Misc Giveway by Miraa Hussin

Assalammualaikum
Smiley ^_^


Syarat-syarat wajib :
1. Follow blog kak Miraa. ✔


2. Like fanpage kak Miraa. ✔


3. Like dan share gambar kak Miraa serta tulis "Jom vote Miraa Hussin!" dan tag fanpage akak. ✔



Semua syarat sudah saya patuhi !



Doodle For Kak Cci

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Hello-mello. Ingat nak bagi Kak Cci doodle-lah. Sebab ? Sebab Kak Cci sudah banyak berjasa kepada semua followers akak. Doodle ni dah lama nak bagi sejak 120 jam lagi. Hah , pandai-pandailah Kak Cci kira. 

Masa doodle ni dah siap , Nurul dok pikir sama ada nak bagi atau tak ? Takut akak tak sukalah sebab doodle ni MACAM bukan warna yang akak suka. Nurul pun tak tahu kenapalah Nurul pilih warna ni. Hish ! Nurul asyik membebel je. Harap akak sukalah doodle yang Nurul bagi ni.

http://3.bp.blogspot.com/-e29OEhzCnaw/UEHJfxopTYI/AAAAAAAABFw/KG1zLRAHGkI/s400/Doodle+For+Kak+Cci.png
Nurul buat doodle dengan Paint Tool SAI. First , Lukis kat atas kertas lukisan guna pensel > Tangkap gambar > Save kat dalam komputer > Open software Paint Tool SAI > Mula melukis. Akak lukis doodle macam mana ?

Hehe...Lukis tak ada bola mata tu ada sebab ye...

Apa pendapat korang tentang doodle yang Nurul lukis untuk Kak Cci ni ye ??



m
e
s
s
a
g
e
 
This blog+author+design fully edited and the designer is Nurul. Don't steal my design !