Wednesday, 22 February 2012

Saya Join , Pasti Dapat Doodle



Assalammualaikum
Smiley ^_^


Nama panggilan : Nurul
Url Belog : http://www-duniaphotoscape.blogspot.com/
Negeri Kelahiran : Ayer Hitam Batu Pahat ( tidak dilahirkan di hospital tapi dilahirkan di kereta sewaktu hendak balik ke Kedah )
Warna Kesukaan : Purple , Pink , Biru Laut

Uhuk~  :'(
Dah terlambat ! tapi tak apalah. Janji dapat update blog yang sudah lama menyepi ni :(


Cantikkan Sidebar Macam Nurul

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Hari ni , Nurul nak buat tutorials sesempat yang boleh ! Kenapa kau cakap macam tu pula ? Aku kena tutup komputer kejap lagi. Ouh. Dah ! Kau jangan nak kacau aku ! Okey~ Cantikkan Sidebar Macam Nurul  ? Macam mana ? Alah~ yang dotted kat tepi sidebarlah

Nampak ? Jom buat.

Cara Pertama :

 Design > Edit Html > Tick Expand Widget > F3 > search this code

Simple Template

/* Headings

Denim Template

.sidebar .widget

Jumpa ? Good. For Simple Template :

Copy and paste kat BAWAH code yang korang jumpa tu.

.sidebar ul {
  list-style:none;
  margin:0 0 0;
  padding: 10px 00;
}
.sidebar .widget {
  background : url (URL BACKGROUND);
  border:2px dotted #000000;
  margin:0 -5px 2.0em -5px;
  padding: 10px 10px 10px 10px;
-webkit-border-radius: 20px 20px 20px 20px;}

- For Denim Template. Arahannya sama saja

-moz-border-radius: 20px;-webkit-border-radius: 20px;border-radius: 20px;
border:2px dotted #000000;
margin:2.5em 0.75em;
padding:5px;
font-size: 95%;
background:#FFFFFF;
}

 Preview and Save !

Cara Kedua :

 Design > Add Gadget > HTML/Javascript

 Copy and paste kat HTML/Javascript tu.

<div style="background: #FFFFFF repeat; repeat; padding: 5px; border:2px dashed #000000; border-top-left-radius: 20px 20px; border-bottom-right-radius: 20px 20px;"><center></center>
Sila masukkan code entah pape korang
</div>
 Save !

ABC : Masukkan background yang korang suka. Kalau tak nak pun tak apa , biarkan saja.
ABC : Ketebalan border
ABC : Just choose one dotted / dashed /solid
ABC : Editlah sikit. Setiap blogkan berbeza ?
ABC : Bentuk border
ABC : Warna border. Cari kat sini
ABC : Warna background. Cari kat sini
ABC : Code korang



Shadow At Post

Assalammualaikum
Smiley ^_^
(Eleh~ malas-malas pun update juga)

Hari ni Nurul nak ajar pasal shadow at post title. Macam Nurul. Actually , tak ada siapa yang suruh. Just saja mengedik nak buat tutorials.


 Design > Edit Html > F3 > search this code

.post {

 If tak jumpa , pandai-pandailah cari code sendiri. Bagi yang dah jumpa , copy and paste kat BAWAH code yang korang cari tu.

text-shadow: 2px 2px 3px #000000;

 Preview and Save if menjadi :)

Mama : Warna shadow. Cari kat sini






Hello~ Suprise !

Assalammualaikum
Smiley ^_^
(Nurul dah terlebih smiley dah ni)

Suprise ! Hah ? Apa yang suprise nya ? Ya Allah ! Tak perasan apa-apa ke ? Tak. Siot je. Blog akulah ! Hah ! Kenapa dengan blog kau ? Kena hacked by si BERUK tu lagi ke ? Ish kau ni ! Kalau blog aku kena hacked , aku takkan cakap SUPRISE ! Paham ? Tahu tak SUPRISE tu apa ? Tak. Malaslah nak cakap dengan kau. Siapa suruh cakap dengan aku ? Grr..... ! Geram betullah aku dengan kau ! Ish , ish .. tak patut . !!! (rasa macam nak bunuh kau je !) Hah ! Apa yang kau cakap kat hati kau tu ? Tak ada apa-apa. Tipu ! :P

Korang ada perasan apa-apa perubahan kat blog Nurul tak ? Tak. Ish !!!! Jangan menyeboklah ! Biarlah. Grrr... Argh ! Tolong ! Gunung berapi nak meletup ! (Hah ?! Aku di samakan dengan gunung berapi ? Apa celop ! ) . #whateverlastweekendcing! Oklah~ Blog Nurul kan dah berubah. Cuba tengok betul-betul.

Cantik tak ?

Hampir 90.0% blog Nurul berwarna ungu ! Banyaknya shadow ! Hehehe . Gila shadow maa .. Header 'Purple Blossoms' tu header kak Lyssa Faizureen punya. Header yang 'Saya Suka Ungu' tu milik Ila a.k.a Sha Nabila . Cantik tak blog baru Nurul ? Tak. EEEIIII !!!! Kau tak kacau aku sehari tak boleh ke ? Bukan ke dah 3 hari aku tak kacau kau ? Err......Boleh tak kau tak kacau aku seumur hidup aku ? Tak. Ish ! Boring ! Dahlah ! Malas nak update ! Asyik mengacau aku je ! Baguslah kau blah. Huh ! >_<


Friday, 17 February 2012

Header For You

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Hello~ Nurul nak bagi header free untuk awaklah. Yeke ? Thanks. Eh ? Perasan ! Ini bukan header untuk koranglah. Ni header untuk Ila or Sha Nabila. Nurul rasa happy sebab awak still guna header yang Nurul buat tu. Header tu kan dah buruk. So, awak tak payahlah guna header tu lagi. Guna je header baru ni.


http://2.bp.blogspot.com/--5iPevPjWdU/Tz9YGhwkBsI/AAAAAAAAAH4/5rSTSH6G32g/s1600/sha.png
Hope you like it.



Monday, 13 February 2012

Curved Shoutbox

Assalammulaikum
Smiley ^_^

Hari ni Nurul nak ajar korang mengenai shoutbox. Takkan hias blog je tapi shoutbox tak hias ? Apalah. Nurul nak ajar cara hias shoutbox like this.


 Design > Add Gadget > HMTL/Javascript.
 Copy and paste kat HTML/Javascript tu.

<div style="text-align: -webkit-auto;">
<div style="background: url('URL BACKGROUND') repeat; repeat; padding: 5px; border: 2px dashed #000000; border-top-left-radius: 25px 25px; border-top-right-radius: 25px 25px; border-botom-left-radius: 25px 25px; border-bottom-right-radius: 25px 25px;"><center>YOUR WORDS</center>
style="text-align: -webkit-auto;">
KOD SHOUTBOX KORANG</div>
 Save.

Mama : letak background yang korang suka
Papa :  ketebalan border
Abang : Pilih sama ada solid / dashed / dotted
Kakak : Warna border CLIK HERE DARLING
Kakcik : Kata-kata korang
Adik : Kod shoutbox koranglah


Sunday, 12 February 2012

Photoscape | Make Header (Simple)

Assalammualaikum
Smiley ^_^



Hari ini Nurul nak ajar cara buat header tapi simple. Bagi tak ada Photoscape , sila klik sini untuk download Link Ouh Link (Photoscape). Bagi yang dah ada sila buka Photoscape korang tu. 

 Korang tekan icon kertas tu dan pilih New Photo.


 Pastikan WIDTH x HEIGHT korang sama dengan Nurul.


 Tekan ican T tu untuk tulisan.


 Pilihlah font yang korang suka but Nurul cadangkan korang guna font CHERI atau PORKYKalau tak ada , carilah kat google.


 Tekan icon gambar tu untuk hiasan sikit.


 Dah siap. Kalau nak transparent , pergi kat GIMP je. Tapi , Nurul transparent kat Photoshop je. Nurul tak buat header kat Photoshop sebab Nurul nak tulis tak boleh.




Sunday, 5 February 2012

Daftar Fibox

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Nurul malas nak cakap banyak , jadi kita straight to the point.

 Go to this link >> Link Ouh Link
 Klik Sign Up. Tekan Log in with Facebook.


 Then , korang namakan Fibox korang tu.


 Lepas tu pergi Setting. Copy and paste kat Design > Add Gadget > HTML/Javascript > Save.




Saturday, 4 February 2012

Facebook Like Button (Fanpage)

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Yo wassup ! Woi ! Sewel ea ? Eh ? sorry. Hari ni kita belajar pasal Facebook Like Button For Fanpage. Hah ? Apa tu ? Alah~ yang nilah tapi simple.


Ouh. Nak buat ! Tapi macam mana ? Hah ! tu yang Nurul nak ajar ni. Jom ikut step ni.

 Go to this link >> Link Ouh Link
 Copy and paste link Fanpage korang kat situ.
 Untick semua dan width korang mesti 282.


 Then , tekan Get Code tu dan automatik akan keluar seperti ni. Tekan IFRAME untuk copy code tu.







m
e
s
s
a
g
e
 
This blog+author+design fully edited and the designer is Nurul. Don't steal my design !