Saturday, 29 September 2012

TUTORIALS | Lukis & Warna Mata Doodle Guna Paint Tool SAI

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Tahu lukis doodle tapi tak tahu nak lukis dan warna mata doodle ? Jom ikut step Nurul ni.

1)Lukis doodle atas kertas > Scan/tangkap gambar guna camera > Save kat PC(Komputer).
2)Buka software Paint Tool SAI > Open gambar doodle yang korang lukis tadi.


3) Korang zoom in macam gambar kat bawah dan ikut apa yang Nurul petakkan.


4) Korang mula melukis macam yang Nurul buat kat gambar and then tekan symbol mata tu.


5) Nanti akan jadi macam.


6) Ikut macam gambar kat bawah ye..


7) Hitamkan ruangan mata tu...


8) Seterusnya buat bulatan putih kat mata tu. Guna marker tau!


9) Buat new Layer. Pilih warna yang korang nak. Kemudian , buat macam kat bawah ni...


10) Tarik pastu letak kat bawah layer putih tu..


11) Guna eraser pastu padam ikut bulatan merah macam gambar di bawah.


12) Belum siap lagi...Kembali ke linework layer dan tekan Pressure untuk tajamkan garisan. Tekan point yang nak di tajamkan > tarik ke kiri mengikut anak panah di bawah.


13) Dah siap !



Hehe..Amacam ? Korang boleh cuba..Maaflah ye penerangan dia atas amat ringkas dan macam susah untuk di fahami tapi korang boleh tengok gambar kalau nak faham. Adioss...


11 comments:

munirah :) said...

singgah :D
best tutorial ni, nnti saya cuba !

fiqah hamed said...

Nice tuto..nak cuba nnt..(:

Nurul said...

Thanks sebab singgah. Okeyy..Cubalah ye ;)

Nurul said...

Thanks, cubalah ye ;)

Cikgu Ma said...

saya pun belajar ikut tutorial...x ingat sape... =)

cci said...

cute tau mata tu..

Nurul said...

Tak kisahlah ikut tutorials sesiapa. Asalkan kita ikhlas nak belajar..

Nurul said...

Ye ke ? Hehe..Thanks sebab puji :)

yaya said...

nk try! nk try!

Nurul said...

Try-lah...Gerenti puas hati!

Nur Aljawahir Kamashah said...

Thanks , doodle Alja tang mata nya dah menjadi hehe ^_^

m
e
s
s
a
g
e
 
This blog+author+design fully edited and the designer is Nurul. Don't steal my design !