Tuesday, 15 May 2012

Full Tutorials About New Template Interface

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Full tutorials for new template interface. Sebenarnya , ini bukanlah tutorials sangat. Cuma kita jalan-jalan 
kejap kat new template ni. Nurul pun guna new template juga. Dulu guna Old Template Interface , 
sekarang sudah guna New Template Interface sebab new template ni laju dan kemas. Jomlah mulakan
tutorials.

Yang Nurul petakkan tu untuk view korang punya blog.

Jom mulakan dengan Overview. Tekan dan akan keluar seperti ini :

Ini adalah paparan halaman. Paparan halaman ialah tempat untuk kita lihat 
berapa orang yang singgah blog kita. Seterusnya kita ke Post pula.

Ini adalah senarai entry yang kita dah post.
Jalan-jalan ke Pages pula.

Yang ni Pages. Tak tahu Pages tu apa ? Alah~ yang kat blog Nurul tulah ! Yang Home , Tuto tu ..
Faham ? Jom kita ke Comments pula.

Yang ni comments list. Iaitu senarai komen yang dikomen-komen oleh blogger lain.

Yang ni Stats. Yang ni adalah tempat untuk mengetahui entry mana yang paling popular.

Yang ni Stats juga tapi yang adalah senarai blog yang kita singgah.

Yang pun Stats juga. Yang ni adalah tempat untuk kita mengetahui pasal browser yang pengujung
selalu guna untuk buka blog kita.

Yang ni layout tapi bukan layout. 
Korang scroll bawah , kemudian barulah keluar layout seperti di bawah.

Yang ni barulah layout.

Yang ni Template. Korang boleh hias blog dengan menggunakan Edit HTML atau
Template Designer.

Yang nilah tempat untuk korang letak kod. Tapi ! Jangan sembarang je letak kod. 
Kod harus diletakkan di tempat yang sepatutnya.

Yang nilah Template Designer. Nak tahu kat mana Nurul buka ? Kat Template > Customise

Yang Ni setting. Korang boleh setting apa yang korang nak.



Yang ni korang boleh tukar bahasa. Tekan je yang Nurul petakkan tu.

Pilihlah bahasa yang korang nak.

Yang ni korang jangan usik langsung ! Faham ?


Nak tulis entry ? Tekan je yang Nurul petakkan tu.

Akan keluar macam gini. Korang tulis je apa yang korang nak kemudian tekan 
butang Publish kat atas. Jangan lupa tulis tajuk entry korang kat ruangan kosong bersebelahan
dengan butang Publish.

Fuh ! Penat betul tadi kan ? Jalan-jalan. Okey lah ,bye. Sekian full tutorials untuk hari ini.
Oh ye ! Jangan usik tempat Earnings. Tak ada apa-apa pun.


2 comments:

Mama Inspire said...

slm sis..nak tanya,"URL image pages" tu nak ambik dkt mna?

NurAdleenaNorddin said...

Assalamualaikum sis! Nak tanya, cara nak tick expand widget menggunakan new template interface macam mana? Bila time nak edit blogkan kdg-kdg kena tick expand widget! Sis boleh tolong tak?

m
e
s
s
a
g
e
 
This blog+author+design fully edited and the designer is Nurul. Don't steal my design !