Saturday, 11 August 2012

Edit Blog (Header)

Assalammualaikum
Smiley ^_^

Jom Nurul ajar cara nak edit blog. Ni Part 1 tau.



1) Dashboard > Design > Edit Html > F3 and search this code.

#header {
P/s : Korang bolehlah cari kod seangkatannya. Tujuan kita cari kod ni adalah untuk mengetahui width blog.

2) Scroll bawah sikit dan jumpa tak width blog korang ?

Yang Nurul petakkan tu width blog Nurul.

3) Buka Photoshop korang > Ctrl+N > Letak width blog korang and height yang korang nak > Make sure it TRANSPARENT > OK.


4) Nanti dia jadi macam ni kan ?

Buat apa yang Nurul petakkan tu.

Mulalah buat header yang korang nak.

5) Save. Pergi Dashboard > Design > Edit > Letak header yang korang buat kat Photoshop tadi.


 Buat apa yang Nurul petakkan tu.

Tekan Save. Preview dulu blog korang 

6) Hah ! Nanti jadi macam ni kan ? Ada ruang sikit kat bahagian yang Nurul petakkan tu.

Tak apa. Jom kita buang ruang tu.

7) Design > Edit HTML > F3 and search this code atau seangkatnya.
#header {
8) Korang cari kod yang ada no. 1 atau border.


Korang buang 1 tu dang gantikan dengan no. 0.

Hah !! kan sudah tak ada ruang lagi.

SELAMAT MENCUBA.
Komenlah kalau jadi.


4 comments:

Eyqa Rawr said...

ni guna template ape ye?

http://cikeyqa01.blogspot.com

Nurul said...

Semua template boleh :)

Rafique Niihara said...

susah betullah.... nak copy paste kod tu pun payah.... awak dah disable plak function copypaste.. huhhh

Nurul Fatihah said...

Nak copy tekan CTRL+C oke ?

m
e
s
s
a
g
e
 
This blog+author+design fully edited and the designer is Nurul. Don't steal my design !